Dr. Rácz Tamás PhD, MSc

Summary - ELSE


A védőoltás megjelenése és a tömeges átoltottság közötti időszak alatt ellentmondásos és irónikus módon több halálozás lehetséges, mint amennyi akár az elmúlt egy évben összesen történt. A megszorításos intézkedések miatt jelenleg is egyre inkább felháborodó, legjobban sújtott és már beoltott munkaképes korosztály – megdöbbenéssel tapasztalva majd az idősek jelentős részének vonakodását az oltástól, akikért az éves megszorításoknak és annak következményeinek alávetve magukat hoztak mindeddig felbecsülhetetlen áldozatot  – még kevésbé lesz hajlandó az újabb korlátozásoknak alávetni magát. Ez a civil ellenállás utat nyit a SARS-CoV-2 sokkal szabadabb és pusztító terjedésének.  

Ezen túlmenően, mint ahogy már jelenleg is  tapasztalható, a ragály terjedése még fokozottabbá válhat az új mutánsok magasabb transzmissziós dinamikája és/vagy az immunválaszt kikerülő nagyszámú újrafertőzést okozó (P1 Manaus) sajátságuk révén. A nyájimmunitás küszöbszintje Fauci szerint akár 85%-ra nőhet ezáltal. A helyzet kiszámíthatatlanságát a végletekig fokozhatja az idősek oltásokkal szembeni csökkent compliance és immunválasza (Table 1) valamint az a tény, hogy a jelenlegi és a közeljövőben elfogadásra kerülő védőoltások egyike sem vizsgálta a halálozásra kifejtett hatást.   Mindezek eredőjeként nem lehet kizárni, egy olyan forgatókönyvet, sőt (!) amely szerint egy akár többszörösére  felgyorsult drámai folyamat  rövid időperiódus alatt, az ellátó rendszer kapacitását az eddig soha nem tapasztalt mértékben terhelheti túl, amit a védőoltások üteme messze nem lesz képes kompenzálni, így az elhalálozások száma soha nem látott mértékben ugrik meg és a gazdaság nemhogy újraindul, hanem leáll.

A tanulmányom egy paradigmikusan új megközelítéssel, a megvalósíthatóság aprólékosan kidolgozott részleteivel bizonyítottan nyújt megoldási javaslatot a várható kaotikus helyzetre a nem beoltott, ílymódon a vírus által közvetlenül Veszélyeztetett Populáció (VP) precíz izolálása révén. Az izolálás lehetőségét tagadók a populáció 20-30%-ával számolnak.  Ennyi embert  természetesen nem lehetséges izolálni viszont biztonsággal lehetséges azt  a 0,7%-ot (2.6.2.)  akiknek az életük forog veszélyben,  beazonosíthatóak (2.4. és 2.5.), biztonsággal elkülöníthetőek (2.7.).  Jelen esetben ha arra számítunk, hogy az idősek kb. 30%-a nem hajlandó az oltást elfogadni, akkor az izolálandók száma (a 0,7%-nak a 30%-a)  20-25 ezer fő ami könnyűszerrel és biztonsággal megoldható.  Alapvetően a procedúra  önkéntes alapon történne, de a 3.8.2. fejezetnek megfelelően lehet adaptálni a járványügyi intézkedéseket.  Az izolálás a 2.7. fejezetben van leírva.  Bőven van a célnak megfelelő elegendő színvonalas hely országunkban is, nemcsak  a 25 ezer létszámú veszélyeztetett fő részére, hanem ennek a többszörösére is, így az alkalmazhatóság ellen etikailag sem emelhető kifogás (limit, kizárás, elutasítás stb). Nem az epidemiológusok feladata megítélni és végrehajtani az izolálást, hanem erre hivatott szakembereké (4.9.). A kivitelezhetőség technikai oldala a katonai logisztikai szakértők feladata, hogy megvalósítsuk a veszélyeztetett életek megmentését „before everything ELSE.”


ELSE – Elderly Life Saving EmergencyELSE – Elderly Life Saving Emergency
 

A tanulmány ingyenesen hozzáférhető könyv formájában lett közzétéve (ISBN 978-963-414-759-6).

Semmilyen külső forrás által nem támogatottan, anyagi érdekeltségtől függetlenül, saját kútforrásból jött létre és
Open Acces letölthető magyarul: https://media.harmattan.hu/webbook/else/HUN/
és angolul:                                   https://media.harmattan.hu/webbook/else/ENG/

Aki nem oltatja be magát azokat a vírus utol fogja érni.  Ez a feljebb említett 20-25 ezer az oltást elutasító veszélyeztetett ember esetén a halálukat jelenti.  Viszont ők nem hibáztathatók kizárólagosan, különös tekintettel pld. az egyszerűbb emberek számára a tisztánlátást még inkább elhomályosító kommunikációs káosz áradat  hibája miatt.  Ettől függetlenül morális és etikai kötelességünk megvédeni,  nem pedig veszni hagyni őket.  Ha nem tudjuk az izolációt mint lehetőséget felajánlani részükre, akkor nem lehet újraindítani sem a gazdaságot, sem az egészségügyet.

Ha viszont megteremtjük számukra a biztonságos és élhető elszigeteltség lehetőségét, akkor innentől kezdve életbe lép a civil felelősség, és aki a be nem oltott veszélyeztetett populáció tagjai közül nem él ezzel a lehetőséggel, innentől kezdve már csak magára vethet.  Ekkor tényleg újra lehet indítani a gazdaságot, ráadásul gőzerővel. Az egészségügy normálisan fog működni és a nem beoltottak COVID-19 esetei nem szoríthatják háttérbe az egyéb sürgősségi és nem sürgősségi ellátásokat. A társadalom ugyanígy felelősséggel tartozik a tanuló és munkaképes korosztály élhetőségének és megélhetőségének megteremtését illetően is. A társadalom megtette mindezidáig azt a hihetetlen erőfeszítést a néhány százalék veszélyeztetett ember halálozásának csökkentése érdekében ami a QUALY, WELLBY számításainak eredőjeként több halálozást okozott a munkaképes korosztályban és globálisan több mint 10 trillió dollárnyi veszteséget. Ha fel lesz ajánva az oltást elutasító veszélyeztetetteknek a biztonságos emelt színvonalú izolálás lehetősége, akkor már csak a társadalom  jogos önvédelme, a jövőbeni már nem orvosolható sérülések (pld. tartós ískola bezárás) kivédése érdekében  morálisan és etikailag is védhető megoldást nyújt. Etikailag különösen példaértékű lenne ennek a lehetőségnek a felajánlása a beoltottak számára is abban az esetben, ha a mortalitás közöttük is számottevően jelentkezne (immunosenescencia, oltóanyag ineffektivitás, mutánsok stb. miatt).

A valószínűsíthetően belátható időn belül eszkalálódó katasztrofális helyzet súlyos, a hagyományos eddigi módozatokkal  kezelhetetlen megpróbáltatásoknak teheti ki a kormányzatot és az ellátó rendszert.  Parancsoló szükségszerűség és elemi kötelesség erre a példátlan kihívásra felkészülni, mivel nem lehet kizárni ennek a tragédiának a lehetőségét, sőt a  kumulálódó helyzetjelentések megerősítő tendenciát mutatnak!


Dr. Rácz Tamás
https://www.raczt.hu

 
PS:  A tudományos karrierem 1988/89-ig nyúlik vissza amikor Fulbright Scholar voltam a University of Texas MD Anderson Cancer Center-ben. Számos publikációmat az óta is rendszeresen citálják (https://www.raczt.hu /CV).  Egy éve dolgozom az ELSE kimunkálásán, különösen mióta elvetették a VP izolálhatóságát és a mindenkit érintő ciklikus korlátozó stratégiát alkalmazzák helyette. A tavaly nyáron még senki által nem jósolt gyorsasággal szerencsére színrelépő vakcinák új  és alapvetően reménykeltő fordulatot hoztak, viszont a nem várt negatív hatásokra is fel kell készülni. A tanulmány diszkusszió részében sok elemzést kellene újraírni, de mivel a megállapítások túlnyomó részt most is aktuálisak, nem szerettem volna időt vesztegetni ezzel. Egyébként is szinte hetente derülnek ki új fordulatok.

A lényeg a (2.4. és 2.5.). Semmilyen az elemi tudományos követelményeknek megfelelő tanulmány nem született ilyen megközelítésben, csak felületes, slendrián, újságpéldányszám fokozó megnyilvánulások, amelyek szinte csak egymást győzködve sulykolták a megvalósítás lehetetlenségét, mindig a populáció 20-30%-val számolva. Pedig több tíz millió ember élete megérdemelt volna legalább egyet… 
Menü

ELSE
Application (.jar)
Curriculum Vitae
ContactA COVID-19 járvány megoldásának új stratégiája

ELSE Elderly Life Saving Emergency A novel strategy for the pandemic and for the eradication of the SARS-CoV-2.
Dr. Rácz Tamás PhD, MsC

Web:  https://www.raczt.hu

Email: r@raczt.huDr. Rácz Tamás Phd, Msc © 2020 

Fel